Motorzooi onderdeel:
MUZIEK - tiviteiten
                                                       
 

Concertjes - Helden in de muziek (een paar)
Het Hammond orgel - Diversen - Links naar concertpagina's

14-1-2007  ---> Zitten weer concertjes aan te komen


Eerder
 --->
Geweldig muziek animatiefilmpje -
 Concert Walter Trout & The Radicals  1-11-2006 -
Concert Omar & the Howlers 26-10-2006-->
-->

CONCERTEN  Lekker live genieten !
Het is natuurlijk onbegonnen werk om u hier een volledige concertagenda aan te bieden. Helemaal geen zin in ook trouwens. Alleen dingen die ons opvielen en die we (zijn) gaan bezoeken plant ik hier ter informatie voor u neer. Op diverse links kun je rechtstreeks op diverse concertpagina's kijken.

In de planning:
Vrijdag 19-1-2007 in Mezz Breda: The Palookas - Een ooit collega van me, Carolien, thans al jaren the fanatieke leading lady in The Skabadivers, vertelde me dat dit haar favoriete Ska-band in Nederland was en dat ik die toch echt een keer moest gaan zien. Gaat nu gebeuren. Ik sleep Rob Berg mee, ook altijd al liefhebber van deze vrolijke dansbare muziek geweest en we gaan samen genieten, TENZIJ........ jij ook meegaat, dan zijn we met meerderen !!  Ja.

Vrijdag 26-1-2007 in Mezz Breda: The New Cool Collective - Al een aantal jaren mogen genieten van hun uiterst levendige professionele concerten. Jazz, soul, blues, allerlei ritmes, super blazers, lekkere fender Rhodes piano, het is er allemaal. Dat wordt weer tof. Met een man of 8 die kant op, lekker bieren en jezelf laten kietelen. Whoaaaaa....
Dus ga maar mee, heb je nodig ! Ik hoor het wel.


Reeds beleefd (en opgeschreven dan...):
1-11-2006   Walter Trout & the Radicals
26-10-2006 Omar & the Howlers
5-10-2002   Swingmatism (band inmiddels ter ziele dacht ik)
-->

CONCERT Woensdag 1 november 2006: 
Walter Trout & the Radicals in 013

 

'You gotta be kidding me, right ?' waren de niet geheel verwonderlijke woorden die Walter Trout mij toesprak toen ik hem na afloop van het concert vroeg: 'mr. Trout, can You please sign my egg sandwich ?'.

We (Mario en Ik)  zagen hem
na het concert in de gang heel erg op zijn gemak achter een tafel bezig, met fans aan het praten en handtekeningen uitdelen, ruim tijd nemend per persoon. Handtekeningen op met name CD-hoesjes. 'Ooh, da's leuk, wil ik ook' . Gewoon voor de fun. Ik had echter niet genoeg centen bij me om een plaatje van hem te kopen en die te laten signeren. Enkel het zojuist aangeschafte stokbroodje ei had ik bij me, dus tja...  Zijn bassist en de organist hadden al met een big smile een krabbel op het stuk voedsel gezet, de drummer was uit het zicht. Meneer Trout keek toch wel even vreemd op. Maar ik heb hem, Yeahhh !!

 'mr. Trout, can You please sign my egg sandwich ? (KLIK=BIG)


   


Detailfoto's hieronder opklikbaar:
Walter's krabbel - Sammy's krabbel - Rick's krabbel -

Het was al jaren geleden dat ik naar een concert van hem/hun geweest was en eerlijk gezegd was het gevoel met zijn muziek ook al weer enigszins verwaterd. Het had ernstige opfrissing nodig.


Midden in de week, je ziet het vaak bij lekkere concerten in den lande. Ach.., maakt het uit...
In 013 in Tilburg een lekker concert bijwonen, mag van mij op elk moment van de week/dag. Vrij nemen de ochtend nadien is geen optie, dat reduceert je meteen tot watje denk ik of zo, maar een slaapplaats aldaar zodat de cola achter de bar kan blijven staan, is toch wel erg welkom. 3 telefoontjes verder was een sleutel van het 1000 meter verderop gelegen huis van Jeroen, broer van der Jozef geregeld. Mensen zijn vaak soepeler dan je denkt, je moet ze gewoon even helpen, da's alles.
Het was een goede avond. Erg blij met de overnachting, bedankt Jeroen ! Als je weer eens in Breda wil stappen...

De 'masterclass' die meneer Trout begin van de avond organiseerde om zijn technieken aan de serieus ge-interesseerden uit te leggen hebben we niet bijgewoond. Te vroeg. Geen gitaarcapaciteiten aanwezig ook trouwens. Denk dat het toch erg sappig geweest moet zijn. Zonde.
Je moet Trout grotendeels in het blueswereldje plaatsen. Als je echter naar zijn gedrag en sologedrag op de gitaar kijkt, komen erg veel raakvlakken en gevoelens met de jankende, gruwelijk snelle loopjes uit de klassieke hardrockwereld in beeld. En dat kan ie goed man, geweldig. Hij raust over het apparaat, alle snaren en vingergewrichten tartend, waarna hij weer net zo makkelijk een ruststukje neemt en jankende geluiden produceert door zijn volume en effectenwieltes op zijn snarendoos te kietelen. Verfrissend dat contrast. De drummer is ook een vent die zo weggelopen is uit die oude wereld van de 70's rockers. Rijp, groot haar, buitensporig veel geweld op de drums en bekkens producerend. En WAT EENEN GEWELDIGEN double bassvoeten heeft ie !! Wouw....
We zijn die avond verwend jongens, dat je het verdomme maar realiseert !!.

Het
concert bekijken ?  van Trout in Paradiso enkele dagen later: http://www.fabchannel.com/ waar live concerten in het 'archive' terug te kijken zijn. Geweldig !!
Goed geluid, behoorlijk goed beeld, aansluiten op de stereo en gaannnn.....-->

CONCERT Donderdag 26 oktober 2006: 
Omar & the Howlers in Mezz

  Uit gemakzucht (jaja, eerlijk) citeer ik hier grotendeels de recensie uit Dagblad De Stem, die toch wel het gevoel goed weergeeft wat we hebben ervaren.

Dieter van den Bergh vertelt namens De Stem: 

Blues gedijt goed in Breda, tot zover niets nieuws, maar ook avontuurlijke blues doet het goed. De imposante 'Don' Omar - zwart gekleed, witte gitaar - is een held. Hij draagt nog net geen wapen, verder is hij de stereotype Amerikaan: omvangrijk, knarsend accent, cowboylaarzen én sympathiek. Als vanouds werd hij bijgestaan door

Howlers Jon Hahn (drums) en Barry Bihm (bas), maar beiden speelden niet meer dan een bijrol. Een optreden van Omar & The Howlers is één grote onemanshow.

 
Een indrukwekkende oneman-show van een rasmuzikant, vanaf zijn dertiende vergroeid met de blues, in gevecht met zijn boezemvriend, de gitaar, en de gevoelens uit de krochten van zijn bluesgeest. Ogen dicht, raggend op zijn instrument, een akkoordje of voodoo-groove meer of minder, ach, het komt niet zo nauw. Maar iedere noot klopt. 'Speelt lekker hè', aldus een bezoeker. Een understatement. Omar is een schoolvoorbeeld van de betere hedendaagse blues, en refereert in zijn show aan zowat alle stijlen, alle grote helden. Een topavondje bluesgeschiedenis dus, waar - zoals de wervende tekst terecht luidde - zelfs de bluesleek van slag van raakt.
KLEIN KRITIEKJE (mijn) : Omar was wel erg in zijn eigen wereldje verzonken en kwam af en toe plichtmatig en automatisch over, interactie met het publiek was minimaal. Hij stond er wel als een persoonlijkheid, heerlijke geluiden en effecten uit zijn stem en die gitaarmachine voort te brengen, heerlijk. Absoluut.

Omar & The Howlers werd opgewarmd door een nieuw bluesgezelschap uit Breda:

Charlie and the Welfare

De groep speelde verrassend vakkundig en presenteerde enkele rake kippenvelsongs. Al zal zanger Hans Vermeeren zichzelf nog wel aan een streng whisky- en zware shag-dieet moeten onderwerpen, voordat hij kan tippen aan de grommende bluesbeer uit Texas.-->
Ik heb al een keer van Arno Krijger op m'n donder gekregen dat dit 'lang-geleden-concert' onderhand eens moest aangevuld worden met verse impressies, maar ik laat hem gewoon staan. De recensie dan, Arno niet natuurlijk, tsss...
Okee, okee, Arno, je hebt gelijk: wat meer moeite en geheugenopslag zal ik gaan gebruiken om komende tijden de nieuwe genietingen vast te leggen. Als het allemaal lukt en andere leuke dingen laten me een beetje met rust zal ik weer eens ervaringen vastleggen van jouw uitspattingen. Ik hoop je in Hasselt (16-12-2006) te zien met het Lewinsky Quartet !!! (afhankelijk animo vrienden...).  
Roland 6-11-2006

CONCERT Zaterdag 5 oktober 2002: 
Swingmatism  In cafe  Murphy's law in Den Haag. 
( foto's zijn van andere optredens, gestolen van hun eigen homepage )Ik wil je graag
een belevingsverslag voorschotelen van een geweldige avond.
Ed , zijn broer Rob, onze Dongense vriend Paul en ikke (Roland) hadden onze muzikale zinnen gezet op de ons van CD welbekende superband Swingmatism .
Het was ook super, de hele avond. Zaterdagmiddag om half vijf na een koffie bij mij thuis richting Den Haag gereden. Jazzcafe Murphy's law. Daarginds slapen was wel de bedoeling want heel de avond cola was ik echt niet van plan. De jongens dus opdracht gegeven een slaapzak en matrasje mee te nemen.
'We zien wel' had ik ze overmoedig avontuurlijk medegedeeld. We regelen wel een slaapplaats bij een van de bezoekers.
Het schonk weinig vertrouwen bij de mannen. Paul was er in ieder geval van overtuigd dat ik nog in sprookjes geloofde. Aaaaah, komt goed joh..... 
In 1 keer goed gereden, dus het Cafe liepen we al tegen zes uur binnen. Het klikte meteen met het harstikke toffe stel dat het kleine kroegje runde. Alleen haar naam, illah ( jaartje of 24 ?? denk ) herinneren we ons nog, die van hem zijn we kwijt, vreemd he ? Na een paar bieren wilden we een frietje gaan pakken ergens, maar dat mocht niet van haar, want zij kon ook lekker hapjes maken. Nou doe maar dan, maak maar iets leuks klaar... Inderdaad. De kroeg nooit hoeven verlaten voor eten. Alleen slapen op bovenverdieping werd problematisch zei ze, ook na herhaald verzoek. Zolder staat vol met troep, gaat echt niet jongens. Wij in tranen natuurlijk. Gouden gids met budgetslaapplaatsen geraadpleegd en overal 'vol' te horen gekregen. Shit, wat nou ? In de auto slapen dan maar, nee toch zeker ?
Nogmaals lichte paniek laten blijken richting juffrouw illah. Ze had medelijden, geholpen door de goede indruk die we blijkbaar reeds hadden achtergelaten:  'Ik zal mijn moeder eens bellen'. Niet thuis, voicemail ingesproken. Belt moeder Lily na kwartiertje terug en wil een van ons aan de telefoon. Ik offer me op. Kan de vrouw amper verstaan, want aan alle kanten tetteren jazzsaxofoons en trompetten in mijn oren via de CD's, maar de aangename communicatie komt op gang en ik krijg goede berichten door via de electrostatische verbinding. Ik kan jullie alleen verder niets bieden morgenvroeg zegt ze, er is hooguit wat koffie die je kunt maken. Ze verontschuldigt zich er bijna voor. Heb ze natuurlijk gevraagd een stukje muziek te komen luisteren. Ik probeer bij het beeindigen van het gesprek mijn gezicht erg neutraal, hopelijk zelfs licht negatief over te laten komen naar de drie vragende paar ogen aan het ronde uiteinde van de bar. En ? Nou, nou ? 
Triomfantelijk maak ik een 'YEAHHH' gebaar met de arm. Jongens, we kunnen slapen, maar het is nog niet helemaal duidelijk of we een appartement in Rijswijk of een appartement in Scheveningen kunnen betrekken. We horen het straks als ze langs komt. Groot gejuig.
ERG charmante moeder Lily komt na uurtje of twee aanwaaien met haar vriend Joost. Nadat ze ons gezelschapje vanaf de andere zijde van de ruimte een tijdje beoordeeld hadden, kwam Joost naast me staan met een ring met twee sleutels. Jullie slapen vanavond in Scheveningen, hier heb je de sleutels. Sluit je de deur morgen wel goed af want er staat voor veel geld aan apparatuur binnen ! (audio-spul, werkt voor de NOS of zo..)  Fijne avond nog he ? zegt ie bij het vertrek. 
Uhmmm, moet je mijn naam niet hebben of zo ? Ja..uhh, is goed, zegt ie, is misschien wel handig.
Wat een ongekend vertrouwen, dit is großartig, fantastisch !!  Geregeld.
Tegen een uur of negen komen de muzikanten een voor een aanwaaien. Arno Krijger laait zijn Hammond-orgel in diverse delen uit de Peugeot Partner.
           
Ed sjouwt de loeizware bak mee naar binnen over de diverse drempels, het lage kleine podium op. De configuratie van het apparaat bevat onder meer twee autokrikken en vier geleidingsbuizen van gegalvaniseerde steigerpijp. Ik heb de eer om samen met onze orgelheld zijn instrument omhoog te krikken, geweldig apparaat. Het concert die avond hebben we zeer intens beleefd, uiteraard omdat het superstrak swingende quartet van Baritonsax + Les-Paul gitaar + Hammond + drums onze gehoorgangen orgasmatisch kietelt, maar ook het feit dat die raggende mannen een meter van je af staan.
Heel intiem, heel direct, heel heftig. Ondanks dat de gitarist een invaller was, werd de oorspronkelijke sfeer en klankkleur van de band gehandhaafd. Ieder van de mannen heeft perfecte timing, de solo-uitbouw is telkens weer van kippevel-niveau, baldadige uitingen van waardering konden we dan ook niet voorkomen. Sorry.  De kroeg is gewoon klein te noemen, kunnen man of 70 in maximaal, klein podium, perfecte akoestiek. Liefhebbersruimte bij uitstek.
      
Ze hebben overigens ondanks de lage verdienmarges ontzettend veel goede jazzconcerten, want Den Haag zit barstensvol met grote talenten en trekt ook veel aan. We gaan vaker, da's zeker.  
Toen was het einde van de avond er in 1 keer,
'DAT DAN WEER WEL'  ( onze nieuwe 'one-liner', gestolen van Hans Teeuwen, dat dan weer wel ).
Afscheid genomen van onder andere lieve illah en haar collega achter de bar en buiten de Bariton-saxofonist en oprichter van dit moois, Rik van den Bergh uitgezwaaid. Enorm talent, prijzen gewonnen in Japan, klasse A echt waar, maar doet dan na zo'n optreden een hoes om z'n toeter, maakt buiten zijn fiets los die met ketting om een paal staat en fietst met zijn vriendin naar huis in de regenachtige nacht. Een juweel van een vent, dit zijn de echte ! Zo tastbaar, zo echt. 
Taxi gebeld, in Scheveningen afgezet. Prachtig 30-er jaren volledig ingericht appartement van 2 verdiepingen moesten wij als slaapplaats maar voor lief nemen. Inderdaad, afzien.
Je doet 's morgens de gordijnen open en ziet de zee liggen en hoort de meeuwen tegen de gevel te pletter slaan, want het waaide nogal hard.
DAT DAN WEER WEL
Na het snel opstaan naar de Scheveningse boulevard gelopen en in een ontbijt-cafe om 09:00 uur een koffie aangeschaft. In dezelfde gelegenheid zit een Pakistaanse man ( of buitenwijk daarvan ) met een stuk of 5 kinderen, baby op de arm en blanke vrouw ook aan tafel.
Zij ziet er slecht uit, weinig slaap, ongelukkig leven. We snappen kort daarna waarom, als de serveerster 3 halve liter glazen bier brengt. Zijn vrouw hoeft niets. Ook als de serveerster na 10 minuten (!) wederom 3 halve liters komt brengen hoeft ze niets. Arm vrouwtje. 
We laten dit achter ons en lopen een uur richting auto door de diverse mooie wijken van Den Haag. Onderweg is de honger niet meer uit te stellen en wordt Mc Donalds verlost van broodjes vis, MacKrokets en softijsjes, welke wij laten neerdalen in de maagdelijke maag van die ochtend. 
Het geluk van deze ochtend is compleet. We gaan huiswaarts met een Big Smile op het gelaat, we zijn bevredigd !
KLIK hier voor een kijkje op SWINGMATISM's eigen homepage.......  
KLIK hier voor een kijkje op o.a. de concertagenda van cafe MURPHY'S LAW 

-->


HELDEN
Balen --> :
Bassist Ray Brown overleden
  Brown in '93 -->   

Met een raar gevoel in de maagstreek las ik in de krant van 4 juli 2002 dat net twee dagen daarvoor een van mijn lievelingsbassisten zijn laatste snaar geplukt had. Gewoon doorgewerkt tot zijn 75e, niks ATV, niks VUT, muziek is genieten dus we gaan gewoon door. Maar nou houdt dit stukje vakmanschap op. Balen, maar gezien de leeftijd zat het er wel een beetje aan te komen. Weer een topper minder. Een man uit de hoogste regionen van het jazz-legioen die vooral in de fifties ontzettend veel zijn eigen lage-tonen stempel heeft gedrukt in zijn begeleidende functie in kleine groepjes maar ook middels zijn ontzettend lekkere soepele solo's waarin de erg herkenbare 'Ray Brown 'trekjes' altijd lekker je gehoorgang kietelden. Heerlijke stabiele onderbouw, perfecte timing en perfect de stemming van het muzikale verhaal volgend.
Ik wordt er bijna verdrietig van. Terug naar mijn oude opnames dan maar. Bye Ray... love you man...   


-->

HELDEN van de Hammond
Jimmy Smith - Arno Krijger - Carlo de Wijs

Groot respect heb ik al jaren samen met medeliefhebbers Ex-collega Paul en Ed voor mannen als

Hammond-beul --> Jimmy Smith

 ( hier in 1956 ) --> ,

Meneer Smith was al sinds de fifties zeer gezond bezig in de Jazzwereld, heeft tientallen LP's uitgebracht en heeft in 2000 op 72-jarige leeftijd zelfs nog een schitterende CD afgeleverd. Uiteraard hebben we die in huis en hij heeft al meer toeren gedraaid dan m'n motortje onderhand, in ieder geval net zo vaak gestart.
Ik hield nauwlettend in de gaten of Jimmy 'in de buurt' speelt. Die man MOEST ik nog een keer bezig zien voor zijn lichaam het op deze kwetsbare leeftijd zou begeven.  
HELAAS, het heeft niet zover mogen komen. Op dinsdag 8-2-2005 is hij overleden.
Klote, maar ja, 76....

KLIK voor grote versie krante-artikel week van overlijden.
KLIK hier om de aparte pagina over Jimmy Smith  met wat biografisch geleuter te activeren.Hammond-beul --> Arno Krijger

 
<---  Arno krijger  --->  
Fantastisch, ben blij dat ik hem en de Wijs in kroegen gezien heb, voordat ze de internationale muziek-scene in verdwijnen en onbetaalbaar worden. Arno is thans dusdanig goed bezig dat hij all over the world gezien wordt en ruimschoots op internet terug te vinden is  ( beperkt wereldje namelijk, die getalenteerde Hammonders )
Aanschouw zijn homepage maar eens: --> http://www.arnokrijger.nl 


Hammond-beul --> Carlo de Wijs
Naast de ervaren zwaargewicht Smith zijn mannen als Milt Buckner, Jack McDuff, en aanstormende Nederlandse jongens als Carlo D'Wijs en Arno krijger ook heerlijk te verteren. We hebben deze twee laatste Nederlandse heren al een paar keer bezig gezien, verkocht, smullen...... ieder op hun eigen manier bezig......

Carlo de Wijs --> ( goed herkenbaar he ?)
Heeft een eigen home-page ( en terecht ) : ---> http://www.dwys.org/dwys/biografie.htm 


-->


LIEFDE --> : Het Hammond orgel

Een hopeloos ingewikkeld te bespelen en onhandig te hanteren/vervoeren instrument, die oude Hammond. Het A-model kwam in 1935 op de markt.
Een ' mighty warhorse' noemt de schrijver van het artikel onderaan over Jimmy Smith hem. Een loeizwaar houten meubel met naast twee keyboards een rij van een stuk of 35 knoppen en schuiven die allemaal dienen om de vroege 'electronica' van 65 jaar geleden geleden aan te sturen. En een geluid dat nog niet door moderne electronica gecopieerd kon worden. Bel me en kom maar eens wat sappig opgenomen platen luisteren met toetsaanslagen waarbij je de contacten hoort vonken, dan weet je waarom dit spul wereldwijd zo geliefd is.

       
    de HAMMOND model A  ( 1935-1938 )

Als tweede pakketje bagage wordt meegeleverd de 'leslie-box (klik voor model 215 )', een solide houten kast van ongeveer 1/2 kubieke meter waar naast de luidsprekers ook een grote ventilator in huist die je met een schuifje of schakelaartje op het urgel harder of zachter kan laten draaien. De door de luidspreker geproduceerde tonen kunnen met deze ventilator tot vibratie gebracht worden. Tijdens het spelen inschakelbaar.

    
Model B-2 met Leslie 31-H         

Daarnaast moet de berijder met de voeten de baspedalen ook nog eens be-raggen om de baspartij uit de machtige luidsprekerkast te doen galmen. Alsof ie het nog niet druk genoeg heeft ....

     
         Model B-2 met Leslie 22-H 

( with Trek Conversion and upper 2 speed, dus.... )

De oervader Laurens Hammond met zijn eerste ( A ) model --->

De door zijn fabriek geproduceerde modellenlijn wordt keurig in vaktaal beschreven met hier en daar wat aanklikbare foto's erbij op de site van een van de vele  ( !!! ) bedrijven die in de USA in de restauratie en overleving van deze machines uit de electronische oertijd gespecialiseerd zijn:
( = link naar sub-pagina van deze rommelige site ) 

Dit gruwelijk KITSCH-orgel op theatre organs.com gevonden, fantastisch, oerlelijk.
Het 'Allen Theatre Organ' heet ie. Door een zekere heer Jack Darr gebouwd. Zieke man...

                      -->

Diversen

Van een nieuwe kennis een geweldig filmpje doorgestuurd gekregen. Een fantastisch produkt dat door muziekliefhebbers in elkaar gedraaid is. Echt fantastisch !!!
KLIK HIER voor openen van dit animatie muziek-filmpje


 
-->

Links naar concertpagina's:

MEZZ, het knusse muziekzaaltje Breda, geweldige akoestiek, gemotiveerde muziekprogrammeurs, goed bezig sinds 10-2002.


Heerlijk klein super-actief jazzcafe in Den Haag met grote namen op de kalender, prachtruimte !

---> Het concertmenu bekijken van diverse zalen, kaartjes bestellen. 

---> KLIK op logo voor de site van
popcentrum 013 in Tilburg
Lekkere programmering, lekker dichtbij, heel veel concerten. 


Lekker man.....


-->
-->

Wat is er nou ? Laat weten in hetLaatste onderhouds-sessie aan deze muziek-pagina was op: 14.01.2007