Motorzooi onderdeel:

Cagiva Mito - 125cc - tweetakt - 1992

Restauratie-perikelen van een miniscuul Italiaans racertje.


        Jörgen Faes, een nuchter motorrijder, technisch gekieteld en onderlegd, een erg praktisch ingesteld mens, vertelt op 1e pinksterdag 27-5-2007 over zijn lopende belevingen tijdens een sleutelproject om een 15 jaar oud racertje terug de weg op te krijgen. 

       

Tweetakt love
Na het tweetakt gebeuren afgezworen te hebben na de brommerperiode in mijn leven en sindsdien verscheidende jaren trouwe japanse 4takters te rijden,  is de laatste tijd het bloed toch sneller gaan stromen bij de gedachte aan een echte onvervalste 2 takt machine. Na lang wikken en wegen is het dan toch zo ver gekomen na het doorlopen van "eindeloze" merken met net zovele typen tweetakt, is de keuze gevallen op een echt italiaans raspaardje uit de stap van het wereld befaande merk Cagiva, niet zo'n moderne 916 look a like maar gewoon het aller eerste model uit jawel 1992.                                                                                                       
 Tja, haden we anders verwacht?????????
 
 
Staat bij aanschaf:                        
Hij denkt: oooooh ja, straks ga ik.....
Zij denkt: oooooh ja, als ik straks mijn papiertje heb.....
We horen het wel, de vrouw zal wel winnen. Is vaak namelijk.

De zoektocht
Na een uitgebreide zoektocht aangekomen, een "schitterend" beestje gevonden op het ons aller vertrouwde world wide web, zijn we tot de aanschaf overgegaan. De vraag prijs was gigantisch en na enig onderhandelen werd de verkoop prijs dan ook vast gesteld op een kleine 350 kei harde eurotjes, (veel geld voor een "arme ambtenaar") het was een beetje jammer dat hij niet startte maar de verkoper op zijn woord gelovend dat er pas een nieuwe zuiger inzat, kon er toch niet veel mis mee zijn, Toch???

Nou wel dus - probleme grande !.
Na het beestje in zijn nieuwe stal geplaatst te hebben en hem ondaan te hebben van al zijn overbodige kledij, toch maar eens gekeken waarom hij niet wilde starten, de creatieve electrische oplossingen van de vorige eigenaar hadden daar zeker mee te doen.
-achterbrug had toch wel het een en ander geleden, dus maar bijwerken en opnieuw spuiten.
-voorpootjes waren net zo dramatisch, dus ook maar netjes spuiten.

     
het niet zo nieuwe cylindertje en zuigertje

          
de spuitkabine en het voorverwarmen van de spuitbussen en de materialen.

Sleutelen.
Toch maar de kop van de cylinder getrokken en eens gekeken hoe het 'pas nieuwe zuigertje' er uit zag. om te huilen dus. Cylindertje er maar afgehaald en opzoek naar een bedrijf dat cylindertjes opknapt,  gelukkig zit in Oirschot ATM die het cylindertje tegen een "kleine" vergoeding weer zo goed als nieuw gemaakt heeft, nieuwe zuiger erin en gaan, even nieuwe onderdelen bestellen bij Cagiva en we kunnen we weer tegen, niet dus (begint een beetje rode draad te worden in dit verhaal).
Voetpakking en kuipruitjes zijn dus niet meer te leveren door Cagiva, dus dan begint de zoektocht, half Europa afgemaild en in Engeland gevonden.

Zo maakt brembo de meest briljante remmen, erg mooi spul. Jammer dat als je onderdelen nodig hebt voor je ramklauw en de Nederlandse importeur het helaas niet de moeite vind om te reageren op de smeekbedes van een Cagiva rijder.

27-05-07  We zijn zo ver dat de stickers binnen zijn.

Lang leve -->       (maakt alle motorstickers !!!)

Een zo goed als nieuw cylindertje en een nieuw zuigertje dankzij ATM in Oirschot. Nieuwe uitlaat klep (ja ook in dit hi-tech stukje tweetakt zit een uitlaat klep), nieuw inlaat membraam en dat allemaal binnen twee weken (niet slecht voor die Italianen) dankzij DIPI motors.


Voor een vermogen nieuwe hebbe-dingetjes

Wat zit er dan nog in de planning.
Hopelijk een nieuw kuipruitje, haast niet te krijgen dus aan het mailen met Engeland (een land wat tweetakt een warm hart toe draagt) met een beetje goeie wil hebben ze daar een betere Brembo importeur en kunnen ze die onderdelen voor mijn remklauw ook leveren.
Natuurlijk wordt ons Italiaanse raspaardje weer in de zijn originele kleur gespoten. Hopelijk komende maand, zodat we deze zomer de wegen onveilig kunnen maken met onze Italiaanse schone.

Cagiva techniek.
in een woord geweldig, een uitlaat klep om in het gehele toerenbereik over het optimale koppel te beschikken, een "4kleps" inlaat membraam, inplaats van een zwevendeschijf een zwevende remklauw, 27 keiharde achterwiel PK's en niet te vergeten een echt Italiaans electrisch schema, alles is net anders als je denkt, onnavolgbare relais en spanningsregelaars zijn aan de orde van de dag.


Foto chaos

Sleuteltechnisch verantwoorde geheugensteuntjes.
     
           spanningsregelaar                voetpakking             een of ander relais (we zien wel)

      
           lucht filter enz                tja en dan.............. verschillende electrotechische drama's 

 
 X-ring, O ring wel nee, klik sluiting

     
 "gelukkig" allemaal dezelfde stekkers                                           

 
American shopper the Dutch way

         

     

kuipdeeltje geschuurd         frame nummer                kleur idee?????

 

Updates:
We horen van de verdere ontwikkelingen want Jörgen gaat verder met de wederopstanding van zijn liefje.

Nam trouwens afscheid hedenavond in zijn op sla-olie gestookte Nissan Sunny 2.0d.
Foto's volgen nog van het aangepaste brandstofaanvoersysteem. Electromagnetische kleppen voor omschakeling tussen diesel en sla-olie van de Aldi ( 30 cent verschil per liter !! ), een gemonteerde warmtewisselaar om de dikke slaolie voor te verwarmen alvorens hem te verstuiven in de verbrandingskamers van deze nooit klagende Japanner. Gaaf, maar:  
Hij reed weg, maar ik ging met een sunny hongergevoel terug naar binnen. Moest iets van oliebollen of zo hebben. En snel. Bedankt man.....


-->
-->

 

Deze pagina werd bijgewerkt op: 28-05-2007