Motorzooi onderdeel:
DE FRIKANDEL
Een epos over het leven van de laatste in tact gebleven commercieel uitgebrachte
frikandel uit het vorig MillenniumExperiment 1 ---> wat doet de MILLENNIUM-DEL door de jaren heen ?
 winterjasje van schimmel
Laatste rustplaats: nieuw eigen plekkie in m'n Atelier

Zijn Herkomst 
Verplichte A.F.K.'s (beoordellingen) - uit het veld - uit de krantenExperiment 2 ---> en een FRIKANDEL SPECIAAL van 31-12-2004 ?                          

22-11-2005 ---> Eindelijk eigen kistje !
De aanschaf en aflegging van een prachtprodukt
Rustplaats - Periodieke keuringen-->


Experiment 1   -   FRIKANDEL NATUREL   -   sinds 31-12-1999

De Herkomst van ons juweel
                                                           

Op de laatste avond van het vorig Millennium, net voor het feestje op 31-12-1999 werd bij de vetschuur een partij voedsel gehaald. Alles ging keurig op, behalve 1 complete frikandel. Deze bleef verpakt op tafel staan, niemand had nog ambitie. 
Voor hem dreigde een onverdiend einde in de afvalemmer. Een helder moment in mijn troebele hoofd voorkwam dit op het laatste moment. Ik schrok wakker:
'We hebben hier te maken met de laatste in tact gebleven commercieel uitgebrachte frikandel van dit Millennium !!!!! ' 
Zo'n uniek icoon uit de patatgeneratie werp je niet weg als een stuk oud vuil. Hij werd dan ook in een gepaste ceremonie met twee spijkers tegen de deurstijl in OOM's atelier genageld, bewaard voor het nageslacht, en voor u, het grote publiek.
LET OP ---> Bezichtiging aan huis is op afspraak mogelijk.-->

Laatste rustplaats
     (KLIK op foto's = groot)
Rust, meer wilde hij niet toen hij die oudejaarsavond 1999 uit het vet werd gehaald op winkelcentrum Heksenwiel in Breda. Een traditioneel einde was ook ons plan met hem, maar iedereen zat vol, er was voor hem geen plaats meer. Hem bleek later een onbedoeld belangrijke taak toebedeeld. Enkele trotse jaren aan de deurstijl van mijn vorige garage volgden (zie hierboven), met bewonderende ogen uit diverse windstreken. Maar op een dag werd zijn lichaam van de stijl verwijderd, de spijkers bleven gelukkig zitten want hij was eraan gehecht geraakt, en een onzekere tijd begon.
Ruim 8 maanden heeft hij in deze benauwde kist doorgebracht ---> , maar toen kwam eindelijk:
De verlossing !
Na het opmaken van een technisch hoogstaande bouwtekening  en enig minuskuul timmerwerk is een lekker luchtige, edoch traditioneel gevormde laatste rustplaats gemaakt waar de millennium-del  zonder problemen nog 100 jaar door kan. Met verlichtng natuurlijk. Mijn kleinkinderen zullen t.z.t. strakke instructies krijgen om ook komende 'patat-generaties' kennis te laten maken met de roots van hun verslaving.

+ = .-->

Periodieke A.F.K.'s
De A.F.K.: de Algemene Frikandellen Keuring. Wij houden ons natuurlijk aan deze verplichte periodieke beoordelingen en tonen u hieronder diverse kritieke keuringsmomenten van onze del. Geur en Uiterlijk worden beoordeeld, we hebben een vrijstelling voor het onderdeel Smaak. 

BEOORDELLING 14-11-2004 ---> Na een lange tijd ongewijzigde huid te hebben gehad begint zich thans een harig grijs jasje om de del te vormen. De winter komt eraan....

                                                  

BEOORDELLING 2-11-2002 --->
Op het Halloweenfeestje wat mensen gemobiliseerd om de halfjaarlijkse controle plaats te laten vinden. Op alle fronten werd onze mummie goedgekeurd en voorzien van het felbegeerde certificaat dat hem weer een halfjaar bestaansrecht gaf.
 
                                                  
Ik geef toe, dit komt de geloofwaardigheid van de keuringscommissie niet ten goede...              


BEOORDELLING 26-4-2002 --->
Ed was niet meer te houden op de dag voor beuldag 4. Onder invloed van het derde flesje Brouwers bier kon hij zweren dat de in stabiele staat (Status Quo heet dat toch ?) gemummificeerde frikandel bewoog. Hij greep het eerste wapen dat ie kon vinden in het atelier en wilde het monument aanvallen. Ik moest even goed uithalen om hem tot bedaren te brengen. Pull yourself together man.... it's just my del man...
  relax, neem wat mayo...


BEOORDELLING 25-8-2001 ---> Aantal deelnemers van het SSV-weekend 08-2001 hebben het rundvleesprodukt eens kritisch bekeken net voordat we weer met de brommers op pad gingen.

Prins Maurits ( links ) is vegetarier, maar ik weet niet of hij de groene moslaag ( = planten ) wel goed bekeken heeft alvorens een negatief oordeel te vellen. Dus......


BEOORDELLING 4-5-2001 ---> door Judith op BOX-BUILDINGDAY, de dag dat haar dansdoosje zorgvuldig door ons geassembleerd werd.

  
-->

Uit 'het veld' --> Berichten van gebruikers
Het vakantie-gezelschap waar Judith, Arno, Miralda en Joost deel van uitmaakten in 2001, hebben zich aan het slot van hun vakantie nog even vergrepen aan een aantal jonge dellen.

                                 
                                Arme dingen, waren net uit het vet. Zo jong nog.....


-->

Uit de kranten --> Een Ode aan de Frikandel speciaal:

Foom stuurde me de gevoelsuiting van een liefhebber. Uit de krant, ergens in mei 2002:

   Zucht ......


 
-->

Experiment 2   -   FRIKANDEL SPECIAAL   -   sinds 31-12-2004

Geboorteplaats
Op vrijdagmiddag 31-12-2004 zijn Ron en Ik om 15:49uur getuige geweest van de geboorte van een frikandel speciaal. Al sinds wij samen voor het eerst gingen bieren enige jaren terug (1978.....aaaajjj, da's lang geleden....) zijn wij volkomen verliefd op deze snack. Het is een vriend van ons gebleven. En nu wilden we iets terug doen. Nu vijf jaar geleden de Millenniumdel een plaatsje in gezin Oomens vond, werd het tijd om zijn broertje te gaan eren.

Wij namen de vracht-Alto richting Ginnekenmarktje (
Breda )  waar onze eerwaarde Skeelercollega Adri

Cafetaria De Ijsbeer  runt.
  (KLIK = groot)
Adri lag zelf waarschijnlijk gewoon op bed en had die middag een young lady de verantwoordelijkheid over de frituur gegeven. Ja gewaagd, maar alles was in bekwame handen, sponsoring van het project konden we nu echter wel vergeten.

Kijk, met veel zorg worden hier   3 bestelde specials ter wereld gebracht, waarvan er 1 in een zakje mee naar huis ging. 'Moet ik hem later bakken dan die andere twee ?'.  'Nee da's niet nodig, dat proef je over vijf jaar toch niet meer'.

Bij het transport huiswaarts hebben we hem eerst oneerbiedig in het vrachtruim willen leggen om te kijken wat zijn reactie was ... . Tja, over de emmer natuurlijk. Trok krom van woede.

Nee joh...... grapje, je mag voorin bij Ron, kom nou  .

Thuis meteen doorgelopen naar zijn laatste rustplaats   waar we hem in een veilige tupperware bak hebben afgelegd. Op een veilige hoge plaats zal hij de komende tijd kunnen uitdrogen en uitharden tot een verticale opstelling aan de wand mogelijk is.
Een passend kistje, dat heeft nu de eerste aandacht.
Met een regelmatige foto zal ik u van de actuele situatie op de hoogte houden.

  .

Mein Fräulein Wilma heb ik pas 2 januari 2005 op de hoogte gebracht van de start van deze ere-daad twee dagen terug. Wat ?, een frikandel speciaal.... met curry, mayo en uitjes ?
Gadverdamme, gaat dat dan niet schimmelen en zo ?
'Ja, ik hoop het', was mijn nuchtere reactie, 'dan krijg je mooie foto's straks'. Vol onbegrip en walging draait ze zich om in bed en kijkt op de slaapkamer-tv verder naar chirurgenwerk waar net gepoogd wordt een tweede stoma aan te leggen omdat de eerste mislukte en alles onder zat.
Ik bedoel maar, het is allemaal zo relatief.


-->

Speciale Rustplaats


Op donderdag 13-10-2005 hebben we dan eindelijk spijkers met koppen geslagen ( eeej, da's een klassieker hè, en van toepassing oknoggus !) en heb ik Ron de schuur in gesleurd en aan het gereedschap gehangen.

                                         

Nadat de bodemplaat vorm had gekregen, heb ik de del voorgeboord want een spijker zou ik er in dit stadium waarschijnlijk op hebben kromgeslagen.

      De kist-contouren konden nu gemaakt worden -->    , uiteraard met
de grootst mogelijke persoonlijke veiligheids maatregelen  . Voorzichtig werd het fragiele
hout gezaagd en spijkerloos verlijmd.        . Na droging en twee weken inspratieloosheid is een en ander afgemonteerd, gedateerd en tegen de muur naast zijn broertje geschroefd.
       (exact 5 jaar na de millenniumwissel !)

  Leuk hè, zo'n hangplek voor dellen !  Een eigen lampje komt nog wel. Soon.

 


-->

Periodieke speciale keuring
De Algemene Frikandellen Keuring verplicht ons de kwaliteit te allen tijde in kaart te brengen.
Periodieke beelden volgen hieronder zodra beschikbaar.

31-12-2004  15:55uur    Temperatuur, kleur, smaak, geur, technische uitvoering: O.K. !

10-1-2005  22:48uur , we zijn 10 dagen verder. Onderin het bakje ligt een vieselijk gekleurd vocht, de mayonaise is okergeel geworden door langzame uitdroging, de uitjes liggen troosteloos mager en glazig te wezen, curry lijkt o.k., het vlees heeft zijn sap-spanning al een beetje verloren.
Tot mijn verbazing is de afgegeven lucht echter nog erg herkenbaar als die van een verse speciale del.

13-10-2005  early in the evening De avond dat zijn sarcofaagje samengetimmerd werd, had onze del maandenlang liggen drogen, uit het zicht, buiten het reukveld, maar niet buiten ons hart.
Intense ontkleuring en ontgeuring hebben hem een troosteloze aanblik gegeven. Hebben wij ooit van dit ding gehouden ? Gadverdamme..... Je kunt alleen maar hopen dat ditzelfde gevoel je niet overkomt als je later op 83 jarige leeftijd met je vrouw op de bank zit en je haar nog eens goed bekijkt. Of zij jou ..... !
 


Kaal of in stukjes of met mayo of met curry of in een broodje verpakt of speciaal desnoods met slagroom, zeg het maar, het is jouw del.....


-->
-->

Valt het niet goed ?  Vertel eens in het Laatste onderhouds-sessie aan deze deel-pagina was op: 21.03.2006