Motorzooi onderdeel:


van ZAND tot HAPPY ATELIER
 
een bouwverslag

de aannemer - bouwverslag - de afronding - meubeltjes - inrichten - akoestiek
frikandel ereplaats - Bouwfeestje - rookbeleid

In de periode 11-2003 tm 02-2004 heb ik samen met 'die pappi' een hoop energie gestoken in de bouw van een heerlijk hobby-hok achter ons oude huis (1930). Het klussen in huis zelf liep al vanaf augustus dus dit kon ( en moest ) er ook nog wel bij. Het girosaldo kreeg nu echt de genadeklap.......


-->

MAAR
wat wel het ontstaan van een romantisch nieuw   achter in onze
tuin tot gevolg had. Ooooooh yessss..... Hij is echt goed !!


Kom eens mee kijken hoe dit
UITERMATE ZINNIGE PROJECT
 tot stand kwam
( alle foto's ----> KLIK = groot )

Mag ik eerst aan u voorstellen:

DE AANNEMER
(ere wie ere toekomt)
Jarenlange ervaring in constructie-tekenen, bouw en electra, een hoop technisch inzicht, ondanks toenemende leeftijd een aanhoudende hoge productiviteit.
Niet zeuren, doorwerken. Dat is mijn vader, still going strong. Nog steeds en alweer.
De Ronde Hil had ie een aantal jaren ook al prachtig uitgebouwd.
Ik wil hem hierbij harstikke bedanken voor het vormgeven van mijn huidige speelse bouw-ideeen en de grenzeloze energie die hij er alweer ingestoken heeft. 
Bedankt pap !!!

Is 'm, Kees OOMens  -------> (model 1935)
 


Nu de beloofde visualisatie van
DE BOUW

Het bouwfeestje begon op
11-11-2003:
 met het verwijderen van een oude schutting en plaatsing noodschutting

          

 15-11-2003: Afgraven 13 m3 grond (nee, niet met de hand....)
------->          

19-11-2003: na kleine aanpassingen in de bewapening op verzoek van de gemeente-man werd met een pompwagen de fundering gestort:

                        

                                         

Zo, doe nog maar een biertje, spul moet toch paar dagen uitharden...... Wat nou, niet recht ? ...... 
Eej, eej, kijk me 's an, ding wordt kai-recht mens, bemoei je er niet mee.


22-11-2003: Kozijnen en profielen stellen:   


                      <-----  vanaf
24-11-2003: metselen ----->     
Om technische redenen (een ongeschikte 'buurmuur') begonnen met eerst opmetselen buitenmuren.
HULP: Arnold Oomens (broer-'tje' van Kees) ook bedankt voor de diverse spontane hulp-uren, hij werd uiteraard ook op 'the Grand Opening' uitgenodigd. Waarom die grote vette rode letters, die vraag brandt op je lippen
(kan ook de sambal zijn van de zondag-loempia die je net weggevreten hebt..). Die opening, daar doe ik het voor man, ik stond daar niet voor mijn lol in de natte kou een beetje stenen aan mekaar te plakken. Mijn schattige tweewieler Hammy wil onderhand ook eens droog binnen staan trouwens, dus het is ook een beetje voor hem. Vooruit.

Eind 11-2003: binnenmuren van 10cm Ytong opmetselen/lijmen:    
( oplijmen...., is dat een bestaande term eigenlijk...? )  

        
        


Deur aan tuinzijde valt 30 cm naar binnen , plafonnetje erboven, lampje erin, wat zijn we sapdrinkenderwijs toch goed bezig...... We willen natuurlijk niet dat de bezoekers buiten in de regen staan te wachten. Krijg je praat.

Erker-uitbouwtje eraan, ben nou toch bezig......  

Weekend 7-12-2003:
dakconstuctie op opgemetselde binnenmuren geplaatst:


Op de binnenste zijmuren lange balken bevestigd met daaraan vastgeschroefd de gootbakken voor de inpandige goten. Hierop zullen daarna de drie spanten gaan rusten.

 
Meten, voorboren, tijdelijk geheel monteren.
Als alles past weer uit elkaar halen, en met de gebundelde brute kracht van drie oomensen de logge bouwpakketten  
'op locatie' definitief monteren --->   .

Die avond nog een paar keer teruggelopen om het prachtige geraamte van het dak te bewonderen.....

  
        Heerlijk gezicht toch ?
Traditiegetrouw werd het hoogste punt gemarkeerd met onze huis-vlag.
.

 
Half december 2003: Dakplaten, panlatten en pannen erop, punt in voorgevel afgemaakt.

 
            


19-12-2003:
Erker kozijn klaar, pannen lagen toen al grotendeels op dak:
   
      

20-12-2003: Opmetselen open punt achterzijde inclusief  'de laatste steen'
.

                                      

27-12-2003: Halve Zoldervloer erin en voegen achtergevel --->
 
 

W
anhoop: je kunt alle zeilen bijzetten om blij te kijken,
 
maar van voegen wordt je
NIET vrolijk.
Maar als je dan in je uppie die avond afsluit op je nieuwe zoldervloer
,
dan valt alles in 1 keer weer op zijn plaats, en zou je bijna vergeten dat je eigenlijk aan de andere kant van de tuin woont. Oh ja, shit....

29-12-2003: Lekkere gladde smeervloer erin gelegd. Die twee taaie mannen hebben dat gedaan,
ik was zelf een beetje aan het boekhouden in Raamsdonksveer.
Is ook zwaar hoor ...!  Is er nog koffie ? en zo..

3-01-2004: Het bier-residu dat in het lichaam was blijven steken na een intensieve oudejaarsnacht in de Ardennen   was nog maar amper afgevoerd toen in het eerste 2004 weekend het volgende klusje plaatshad: Electra aan de beurt ---->
  .
5 dubbele stopcontacten, tientallen meters buis, 8 lange schemerlampen van 36 Watt cool-white knutsellicht (nee nee, geen knuffellicht, da's anders)
 
De twee enkelsteense gevelpunten zijn tussendoor dichtgewerkt met tempex-geisoleerde multiplex om de stookkosten enigzins leuk te houden.
Lekker oer, lekker warm....AFRONDING:
In
de laatste 2 weken van januari 2004 werd het ruwe werk afgerond.
De wanden werden netjes glad gestuct door een handig gips-persoon die werd hiervoor aangetrokken om dramatische momenten bij eigen pogingen uit de weg te gaan en onze bouwvreugde niet te vernietigen. De gootbakken en afvoeren werden geplaatst, dus het regenwater volgt in deze natte weken nu eindelijk de weg die we in gedachten hadden. En toch zal ik de eindeloze natte plekken in de muur missen, het had wel iets.
Het vele muur- en vloervocht zijn we te lijf gegaan met een bouwdroger en electrische kachels. Vele emmers condenswater zijn er uitgekomen. Wij happy maar Essent lacht zich helemaal dood, de Kilowatt-meter in de gangkast is na 17 dagen continue 5000 Wattjes tellen totaal de kluts kwijt. Dat ding heeft nog nooit zoveel toeren gemaakt, plezier dat ie had. Hij wel.
Ik kon bij Bo-rent de volledige waarborgsom van E 200 nagenoeg achterlaten na 2.5 week.
7 Euro kreeg ik terug. Ben ik een frikandel van gaan halen, geld voor mayo was er echter niet meer.
De uitbater van de friettent was genadeloos. Geen druppel mayo, niks. Wat een ellende......

Ben ik weer bijna depressief nu, waar was ik ?
Oh ja, jaja, stromend water anwesend im Atelier ! Um die schmutzige Händjes schoon te maken na het sleutelen.  NEE, dat is géén pisbak jongens ........ Ik heb wel een spouwmuur, dat dan weer wel. Een hele mooie gladde gestucte spouwmuur. Hatsekidee.
 
Na plaatsen van de 'voordeur' en zetten van het gekleurd glas, draad glas, dubbel glas, varifocus, bierglas werd het huisje winddicht.
En is daarmee bouwtechnisch --->
KLAAR !!

------> Het
opleuken kon dus beginnen ------> Yeahhh, bier !

Meubeltjes uitgezocht:

Met overdadig veel en te zwaar materiaal heb ik allereerst een patserig booreiland gebouwd.
No Atelier without een werkbank natuurlijk. De avond van 9-2 heb ik er de laatste hand aan gelegd. Nog een 'verdiepingsplaat' eronder gemaakt en klaar. Ik zal hem binnenkort eens goed impregneren met wat olie lekkende carterhelften of zo van een van onderstaande machines.
  .
Want volgend jaar wil ik ze weer draaiend hebben na jaren stilstand. Hammy is moe, zweet nogal zoals u weet. Hij mag nog 1 keer mee de bergen in, samen met Ed's nieuwe Beamer, maar dan wordt de stankoverlast toch wel heel erg ondraaglijk denk.
Dus de ouwe CB750 uit 83 hoop ik nog een actieve oude dag te geven vanaf 2005.
Tja, en de Sparta 250 Reng deng deng, krijgt ook liefde, en bedrading, da's misschien nog beter.
Geduld menneke.....

Huiskamer inrichten:
Met wat middenbeige 704 (Praxis) hoogglanslak accenten op vensterbank, deuromlijstingen en hier en daar ongewild wat op de vloer aangebracht.
De sfeervolle erker is met rond eikenhouten koffietafeltje, 6-potige kroonluchter en permanent groene kerstboom en creme zonwering een uitstekend plaatsje om jezelf even een moment rust te gunnen.
  
Muziek is in alle hoeken van deze schattige aanleunwoning prominent aanwezig, wat natuurlijk meteen de vraag doet rijzen, hoe het met de akoestiek gesteld is. Dus: 

Akoestiek testen:
Hij doet het, de akoestiek. Ja.
De Erres luidsprekers die ik in 1981 van zuurverdiend vakantiewerkgeld kocht, hebben zichzelf in de loop van de jaren al 20x terugverdiend. Jaren terug dikke vette MDF kast omheen getrokken (toen al met onzinnig dingen bezig....) Heerlijke bakken. 200 Watt each, goeie sound.
De budget It's DVD-speler van 5 euro-tientjes wordt aangestuurd door een spontaan kadootje van mijn lieftallige vriend Eduard ( just friends...), die nog een lekkere sappige 70's Marantz versterker van 2x een Wattje of 60 (denk?) had staan. Een Yoko equalizer springt bij indien nodig and everybody's happy.
Toen het atelier leeg was klonk het op de meeste plaatsen moeizaam hol maar de huidige positie is goed. Niet verder zoeken. Tenslotte de basgitaarversterker in the middle geplaatst voor als de bas-tijd weer aanbreekt na het klussen. Komt goed.
De demping naar buiten toe is verassend hoog. Niemand in de buurt heeft last van aangenaam volume tijdens hobbyen, da's zeker.

Feestje:
Het bouwfeestje !!!

Het voltooien van dit project werd gevierd natuurlijk, meteen een open huis gehouden en wat lekkere momenten vastgelegd. KLIK HIER om naar de apart aangemaakte feestpagina te gaan.


Overige meubelstukken:
De Frikandel
   (van 31-12-1999)
Hij zat tijdens de bouw keurig in zijn verhuisdoos. Het bouwen van een net nieuw houten vitrinekastje aan de wand is thans afgerond en hij hangt thans lekker te hangen, verlicht en wel. Zie del's eigen pagina.
 


LET WEL -----> nieuw ROOKBELEID 2004, ook bij ons.
De vele aandacht in de media omtrent aangescherpt  rookbeleid heeft mij ook kritisch aan het denken gezet, en ik ben helaas tot de conclusie gekomen dat die vieze stinkende sigaretten slechts mondjesmaat getolereerd zullen worden tijdens feestjes in het nieuwe 'Atelier 72'.

De aanhangers van
'DIKKER = BETER' zullen zich echter geen zorgen hoeven te maken. Go.

            
Wees gegroet vrienden, tot soon.

Roland
,

-->
-->


Wat is er nou ? Laat weten in het

Laatste onderhouds-sessie aan deze deel-pagina was op: 20-03-2006